De 3 beste plantenbakken voor buiten

Samenvatting Artikel

Buiten plantenbakken zijn een ideale manier om uw terras of balkon huiselijker te maken. Ze zorgen ervoor dat jouw buitenruimte er kleurrijker en uitgenodigd uitziet. De plaatsing van deze plantenbakken is meestal een ontwerpbeslissing die afhangt van de grootte van de plantenbak en hoeveel je er hebt. Hoe dan ook, er is niks vervelender dan een harde regenbui of een storm die de buiten plantenbakken laat omvallen. Benieuwd naar de beste plantenbakken voor buiten?

1) Fiberclay plantenbakken

De fiberclay plantenbakken zijn gemaakt van klei en glasvezel. Het is een duurzaam product dat zowel vorstbestendig als regen- en kleurbestendig is. Fiberclay plantenbakken lijken veel op stenen bakken, maar dan veel minder zwaar. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn: zwart, grijs en taupe.

Voor gebruik van deze plantenbakken is het belangrijk dat je let op welke maat je uitkiest. Zodra je grote planten in de fiberclay plantenbakken gaat planten, is het belangrijk dat je kijkt naar de grootte. Het is dan slim om een plastic binnenbak erbij te bestellen. Zo hoef je niet de hele pot te vullen met aarde. Dit hoeft niet bij ‘kleinere’ planten. De meest populaire fiberclay plantenbakken zijn grote vierkante en rechthoekige plantenbakken.

Voordelen:

  1. Lichtgewicht. Vergeleken met een plantenbak van beton of natuursteen die al extreem zwaar is voordat er een plant in zit, is een fiberclay plantenbak licht in gewicht. Een voordeel voor tuinders.
  2. Duurzaam en weerbestendig. Fiberclay plantenbakken zorgen voor een sterk en duurzaam product met een gelaagde structuur. Het aardewerk van vezelklei is onbreekbaar en is gemaakt om lang mee te gaan. Het is zowel duurzaam als weerbestendig, dus een uitstekende keuze voor iemand die een stuk aardewerk wilt dat altijd hetzelfde blijft.
  3. Mooie uitstraling. Fiberclay plantenbakken hebben een moderne uitstraling, waardoor jouw tuin er verzorgd uitziet. 

2) Cortenstalen plantenbakken

Cortenstaal wordt in veel buitenprojecten gebruikt vanwege de weerbestendige eigenschappen en natuurlijke roestkleur. Dit type metaal vormt op zichzelf wel een zeer dichte oxide laag (roest laag). Door de dichte oxidelaag wordt het dieperliggende materiaal afgeschermd van zuurstof. Dit proces vertraagt de oxidatie aanzienlijk, maar corrosie (het roestproces) gaat langzaam door.

Cortenstalen plantenbakken zijn onverwoestbaar, dus zeker geschikt voor buiten. Het kan tegen weer en wind. Door de roestkleur hebben ze een tijdloze en stoere uitstraling. Het geeft een warme sfeer aan jouw tuin. Door de kleur past deze plantenbak zowel in een moderne als klassieke tuin. Cortenstalen plantenbakken zijn er in allerlei vormen, maten en modellen.

Voordelen:

  1. Sterk materiaal. Cortenstalen plantenbakken zijn gemaakt van sterk materiaal. Aangezien het materiaalsoort bestaat uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd.
  2. Unieke plantenbak. Cortenstalen plantenbakken worden in eerste instantie staalkleurig geleverd. Tijdens het proces van roesten verkleurt het materiaal langzaam naar oranjebruin. De grootste invloed hierop is het weer: de luchtvochtigheid en de plaats waar de cortenstalen plantenbak staat.
  3. Weerbestendig. Cortenstalen plantenbakken kunnen elk seizoen prima aan. Je hoeft dus niet je plantenbak per periode te verplaatsen. Dat scheelt, want cortenstalen plantenbakken zijn vrij zwaar!

3) Polyester plantenbakken

Het is nogal voor de hand liggend, maar polyester plantenbakken worden gemaakt van: polyester. Polyester plantenbakken zijn vaak gemaakt van gerecycled plastic waar vezels van zijn gemaakt. Dit betekent dat ze zeer licht van gewicht zijn, waardoor ze gemakkelijk door uw tuin kunnen worden gedragen. Bovendien zijn ze ook een stuk goedkoper dan traditionele potten van klei en breken ze niet zoals potten van klei vaak doen – dit komt omdat ze meestal zijn gemaakt van plastic dat veel sterker is dan natuurlijke kleimaterialen.

Polyester plantenbakken winnen de laatste jaren aan populariteit vanwege hun duurzaamheid en lage prijs. Daarnaast is deze plantenbak weerbestendig en geschikt voor zowel de warme zomerdagen als de koude winterdagen. Dit komt door het materiaal. Polyester plantenbakken zijn een duurzame optie voor gebruik binnen en buiten.

Voordelen:

  1. Zelf een drainage maken. Over het algemeen hebben veel polyester plantenbakken geen gaten in de bodem. Dit kun je gemakkelijk zelf maken, door middel van één gat of meerdere gaten te boren in de bodem. Zo kan er een perfecte afwatering ontstaan. Ook kun je een stukje anti-worteldoek op de bodem leggen om te voorkomen dat deze gaten dichtslibben.
  2. Weerbestendig. Polyester plantenbakken kunnen het hele jaar blijven staan. Door het materiaal nemen de plantenbakken geen vocht op – vocht kan in de winter bevriezen en kan zorgen voor scheuren. Het is belangrijk dat je zorgt voor goede afwatering, zodat het overtollige water kan weglopen.
  3. Licht van gewicht. Doordat de polyester plantenbakken gemaakt zijn van een soort ‘plastic’ zijn ze licht van gewicht. Je kunt deze plantenbakken dus gemakkelijk verplaatsen.

Met deze drie verschillende plantenbakken zijn jouw planten helemaal beschermd tegen alle weersomstandigheden en vormen ze een mooie toevoeging aan jouw tuininrichting. Waaronder de harde windstoten en hevige regenbuien. Bovendien kun je jouw tuin of balkon inrichten naar jouw smaak. 

Recente blog artikelen