Schade is onprettig, vooral als het gaat om een beschadigde binnenmuur. Het liefst wil je dit voorkomen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Binnenmuren zijn kwetsbaar, zodra de zon langere tijd op de muren schijnt, kan het zorgen voor verkleuring. Wanneer het kouder begint te worden, verzwakken binnenmuren en is de kans op barsten groter. Dit kan leiden tot problemen waar schimmel of bederf aanwezig is. Ben je erachter gekomen dat jouw binnenmuur is beschadigd en weet je niet hoe je dit aanpakt? De volgende tips kunnen jou daarbij helpen.
Kant-en-klaar vulmiddel
Heb je te maken met een vrij rechte scheur op een gladde muur, dan kun je de scheur repareren met kant-en-klaar vulmiddel. Nadat dit is opgedroogd, maak je gebruik van een verfkwast om een kleine hoeveelheid latex over de scheur aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de scheur in de muur niet meer zichtbaar is. Bij een scheur ‘in het midden’ op de muur kun je deze het beste eerst uitsnijden of uitkrabben met een stanleymes. Vervolgens vul je de scheuren op met behulp van krimpvrije muurvuller en een plamuurmes. Krimpvrije muurvuller is een soepele en lichte pasta voor het repareren van barsten, scheuren en voegen. Zodra de muurvuller is uitgehard, kan de muur met schuurpapier (met een fijne korrel) worden geschuurd. Zo wordt de binnenmuur weer glad en kun je deze vervolgens verven.
Stucwerk
Laat jouw beschadigde binnenmuren er weer strak afgewerkt uitzien door middel van stucwerk. Er zijn diverse mogelijkheden om een beschadigde binnenmuur aan te pakken door middel van stucwerk. Glad stucen en spackspuiten zijn de twee soorten stucwerk die het meest worden gebruikt. Bij het spuiten van spack wordt een unieke en textuur rijke kleur aangebracht die een blijvende indruk achterlaat. Het gladde pleisterwerk is bedoeld om te “sausen” nadat de beschadigde binnenmuren zijn geëgaliseerd. Je zorgt ervoor dat de muur die je wilt verven beter naar voren komt, wanneer je kiest voor glad stucwerk. Ben jij niet handig met het renoveren van beschadigde muren? Dan is het zeker aan te raden om een stukadoor het werk te laten doen.
Wandtegels
Wandtegels zorgen ervoor dat jouw beschadigde binnenmuur er weer als nieuw uit ziet. Vrijwel op iedere ondergrond kunnen wandtegels worden gelijmd. Het is wel belangrijk dat het behang eraf is gehaald en het pleisterwerk goed vast zit. Waar je ook op moet letten zijn bulten in de muur. Het is beter om deze glad te schuren of te laten weghalen. Kleine deuken, niet dieper dan drie millimeter, is geen probleem wanneer je wandtegels wilt vastlijmen. Wandtegels zijn er in diverse soorten, kleuren en maten. Door wandtegels te gebruiken creëer je een andere stijl in jouw woning.
Helaas kun je beschadigde binnenmuren niet altijd voor zijn. Scheuren of andere problemen voorkom je niet, maar het is zeker mogelijk om deze te repareren. Hopelijk hebben deze tips jou geholpen om beschadigde binnenmuren aan te pakken!