Tips voor een serre in de tuin

Samenvatting Artikel

Ben je op zoek naar een échte eye catcher? Dan is een serre een perfecte keuze. Een serre is een overdekte ruimte die speciaal is ontworpen om je te laten genieten van de natuur. Met een serre geniet je het hele jaar door van buiten. Het is een prachtige manier om je huis naar een hoger level te tillen, en meer uit je tuin te halen. Nog een voordeel aan een serre, is dat het de waarde van je huis ook nog eens verhoogd. Wie wilt dat nou niet?! In dit artikel lees je alles over de beste tips voor een serre in je tuin, om je perfecte match te vinden. 

1. Verschillende type serres

Er zijn twee hoofdtypen serres: dichte en open serres. Een dichte serre is een afgesloten ruimte, meestal voorzien van muren en een dak. Deze serres zijn ontworpen om je planten en / of mensen te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen en wind. Een open serre, is een soort van overdekte buitenruimte, meestal zonder muren. Deze serres zijn ontworpen om te beschermen tegen de zon en regen, terwijl je toch toegang hebt tot frisse lucht en een natuurlijke omgeving. Het is verstandig om je houten berging te laten maken door een professional. Hierdoor weet je zeker dat het goed gebeurt.

2. Bepaal de locatie

De beste plek voor je serre is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst moet je rekening houden met de grootte van je tuin en de beschikbare ruimte voor een serre. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor de serre zelf, maar ook het onderhoud ervan en het creëren van de paden en loopruimtes. Een andere belangrijke factor bij het bepalen van de beste plek voor je serre is de kant waar hij op wijst. Over het algemeen wordt een zuidelijke richting aanbevolen, omdat dit de meeste zon en warmte oplevert. Als je niet genoeg ruimte hebt op het zuiden, kies je voor een oostelijke of westelijke oriëntatie.

3. Overweeg de grootte van de serre

De perfecte grootte van je serre hangt af van verschillende factoren. Naast de ruimte die beschikbaar moet zijn in je tuin zijn ook je budget, het doel van je serre en je persoonlijke voorkeur. Een serre varieert van een kleine ruimte met een bank tot een grote, volledig ingerichte serre met meerdere kamers. Het is belangrijk om te onthouden dat een grotere serre ook meer onderhoud en kosten met zich meebrengt. Je moet bijvoorbeeld meer aandacht besteden aan de temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie. Wil je de perfecte serre voor jouw tuin te maken?  Laat dan een overkapping met berging maken. Hierdoor weet je zeker dat hij perfect is voor je tuin.

4. Kies het juiste materiaal 

Er zijn verschillende soorten serres beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Eén van de belangrijkste verschillen tussen de typen serres is het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Zo zijn er serres van glas, polycarbonaat, acryl en zelfs folie. Glas Serres zijn bijvoorbeeld erg populair vanwege hun duurzaamheid en uitstekende lichtdoorlating. Terwijl polycarbonaat serres bekend staan om hun hoge isolatiewaarde en sterkte. Bedenk welk materiaal het beste bij jouw tuin past, of schakel een professional in. 

5. Voldoende verlichting 

Verlichting is vooral belangrijk in de wintermaanden wanneer er minder natuurlijk daglicht is. Er zijn verschillende soorten verlichtingen die geschikt zijn voor een serre, waaronder fluorescentielampen, LED-lampen en natriumlampen. Fluorescentielampen zijn de meest gebruikte lampen voor serres. Deze lampen zijn relatief goedkoop en hebben een hoge lichtopbrengst. LED-lampen zijn een andere optie. Ze hebben een laag energieverbruik en kunnen specifiek worden afgestemd op je behoeften. Natriumlampen zijn de meest intense vorm van verlichting voor serres. Deze lampen geven veel licht, waardoor je geen andere kleine lampjes meer hoeft aan te schaffen. 

Zoals je leest zijn er genoeg tips om de beste serre uit te kiezen voor je tuin. Denk bij het kiezen bijvoorbeeld aan de grootte, de verlichting of het juiste materiaal. Hierdoor vind je jouw match made in heaven, waardoor je het hele jaar door kan genieten van de natuur. Dus, waar wacht je nog op?!

Recente blog artikelen