DIY houten decoraties voor in je tuin

Samenvatting Artikel

Een van de meest populaire materialen voor tuindecoraties is hout. Hout is niet alleen stevig en duurzaam, maar ook makkelijk mee te werken. Er zijn veel verschillende soorten hout die je kunt gebruiken voor tuindecoraties, maar de meest populaire zijn hardhout en douglas hout. In dit artikel vertellen we je meer over de leukste decoraties voor in je tuin.

Soorten hout voor decoratie

Hardhout is een sterke soort hout die perfect is voor het maken van tuinmeubilair. Het is bestand tegen weer en wind, dus je kunt er zeker van zijn dat je hardhouten tuinmeubelen lang meegaan. Hardhout is vaak verkrijgbaar in diverse lengtes en diktes, van hardhouten planken tot palen. Een van de voordelen van hardhout is de duurzaamheid van het hout. Het hout staat bekend als verantwoord en sterk. Een goede optie om een zelfgemaakte decoratie te maken voor in je tuin die lang mee gaat. 

Een andere optie is planken van douglas hout. Douglas hout is geschikt voor buitenprojecten, zoals een schutting, overkapping in je tuin of decoraties. Dankzij het hoge kernhoutgehalte is douglas hout een van de hardste naaldhoutsoorten. Douglas hout is minder duurzaam dan hardhout en gaat daarom meestal iets minder lang mee. Het voordeel van douglas hout is dat het relatief licht van gewicht is. Douglas houten decoraties zijn dus makkelijk te verplaatsen als je bijvoorbeeld je tuin wilt veranderen.

Een houten tuinslinger

Als je handig bent met hout, dan kun je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met het maken van decoraties voor in je tuin. Een leuk idee is bijvoorbeeld een houten tuinslinger. Je maakt deze slinger door verschillende plankjes aan elkaar te bevestigen met robuust touw. Hang de tuinslinger op in je tuin en versier het met bloemen of plantjes. Zo krijg je een feestelijke en kleurrijke uitstraling.

Een houten tafel met twee bankjes

Een ander leuk idee is een houten tafel met twee bankjes. Dit is perfect voor een kleine tuin of balkon. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, zijn twee planken en twee korte bankjes. Bevestig de planken met schroeven aan de bankjes en je hebt een mooie houten tuinset. Wil je liever iets groters? Dan kun je ook een picknicktafel maken. Een picknicktafel is perfect voor een wat grotere tuin. Je hebt hiervoor wel wat meer materiaal nodig.

Wanddecoratie van hout

Wanddecoraties zijn niet alleen leuk, maar ook erg praktisch. Ze beschermen je muren tegen vuil en regen en geven je tuin een chique uitstraling. Een houten wanddecoratie is makkelijk te maken en je hebt er maar weinig materiaal voor nodig. Je hebt meerdere planken en ijzerdraad of kabelbinders nodig, afhankelijk van hoe groot je wanddecoratie moet worden. Bevestig de planken met ijzerdraad of kabelbinders aan de schutting en je hebt een mooie, stevige wanddecoratie. Deze vul je dan met bloemen en planten, maar je kunt er ook voor kiezen hier beeldjes in te zetten, zoals een Buddha beeldje voor het uitstralen van rust

Een houten bloempot

Een houten bloempot is perfect voor zowel kleine als grote tuinen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een hardhouten of douglas plank. Deze zaag je in 5 gelijke stukken. Door deze aan elkaar te bevestigen heb je een houten bloempot, waarvan de bovenkant open is. Deze vul je met aarde en bloemen of plantjes. Wil je liever geen bloemen? Dan kun je de houten bloempot ook gebruiken voor cactussen of succulenten.

Een windlicht met hout

Windlichten zien er leuk uit en zijn praktisch doordat je in het donker ook je tuin kunt zien. Je kunt ze gebruiken om je tuin ’s avonds mee te verlichten. Een houten windlicht is makkelijk te maken en je hebt er maar weinig materiaal voor nodig. Je hebt twee kleine houten planken en ijzerdraad nodig. Bevestig de planken met ijzerdraad en plaats een waxinelichtje in het midden. Hang het windlicht op in je tuin of zet het neer op een tafel of bank. Zorg er wel voor dat je dit zo veilig mogelijk doet, het beste kies je voor een waxinelichtje die licht geeft op batterijen.

Welke houten decoraties ga jij maken voor in je tuin?

Recente blog artikelen