5 tips om je tuin te verduurzamen

Samenvatting Artikel

Tuinen zijn tegenwoordig steeds belangrijker als groene ruimtes in onze omgeving. Niet gek dus dat we ons steeds meer richten op het verduurzamen van onze tuin. Er zijn veel manieren waarop je dit kunt doen, maar wij geven je graag vijf tips waarmee je meteen aan de slag kunt.

1. Gebruik je tuin als wateropslag

Een tuin kan een grote bron van water zijn. Het is daarom belangrijk dat je de regen die op je tuin valt goed opvangt en opslaat. In Nederland kunnen we ongeveer 1000 liter per m2 aan regenwater verzamelen in onze tuinen door middel van een regenton. Zo heb je altijd voldoende water voorhanden om je planten mee te bewateren, zelfs als het droog weer is. 

Het opvangen van regenwater is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door het gebruik van een regenton bespaar je namelijk op je waterkosten.

2. Gebruik natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zijn beter voor het milieu dan kunststoffen. Denk bijvoorbeeld aan een tuinbankje van hout of bloempotten van terracotta in plaats van plastic. Ook tuinhuisjes en schuttingen kun je tegenwoordig in hout uitvoeren. Zo is een schutting van douglas hout bijvoorbeeld een geschikte keuze voor in de tuin. Dit hout heeft een hoge duurzaamheid en een sterke structuur, waardoor het hout ongeveer 10-15 jaar meegaat. Het gebruik van natuurlijke materialen maakt je tuin ook een stuk sfeervoller, door de warme en natuurlijke kleuren.

3. Plant inheemse planten

Inheemse planten zijn planten die van nature voorkomen in een bepaald gebied. Ze zijn aangepast aan de lokale klimaten en omstandigheden van de grond, wat betekent dat ze minder water en voeding nodig hebben om te overleven. Bovendien helpen inheemse planten bij het behoud van de biodiversiteit, doordat ze een leefgebied bieden voor inheemse insecten en andere dieren. Als je kiest voor inheemse planten, kun je er dus zeker van zijn dat je bijdraagt aan een duurzame tuin.

4. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor het milieu en de gezondheid. Veel bevatten schadelijke stoffen die kunnen leiden tot allergieën en andere gezondheidsproblemen. Bovendien kan het gebruik van chemische middelen ook leiden tot resistentie onder de plagen, waardoor ze moeilijker te bestrijden zijn in de toekomst. 

Gelukkig zijn er steeds meer biologische bestrijdingsmiddelen op de markt. Denk bijvoorbeeld aan middelen op basis van neemolie of strooisel tegen slakken. Ook kun je bepaalde planten in je tuin zetten om ongedierte af te schrikken, zoals lavendel of munt.

5. Maak je tuin vogelvriendelijk

Vogels zijn belangrijk voor het ecosysteem en kunnen helpen bij het bestrijden van ongedierte. Je kunt je tuin vogelvriendelijker maken door een voederhuisje te plaatsen of bomen en struiken te planten waar vogels graag in zitten. Ook kun je een vijver aanleggen, maar let wel op dat de rand niet te steil is, zodat vogels er niet in verdrinken.

Door deze tips toe te passen maak je niet alleen je tuin duurzamer, maar ook leuker en aangenamer om in te vertoeven. Wij wensen je veel plezier met het toepassen van deze tips.

Recente blog artikelen